Archive for the ‘Psikologi’ Category

lahirkan jiwa baru!

Posted: August 22, 2010 in Psikologi

gerhana,

dalam menyusuri madrasah ramadhan sambil berbicara dengan alam

ku temui sesuatu…maha suci Allah, cantik benar susunanMu

rupanya bukan aku sahaja berpuasa tetapi alam ini juga berpuasa

beluncas sanggup berpuasa di dalam kepompongnya sehingga bertukar menjadi rama-rama yang cantik

ayam sanggup berpuasa hanya untuk mengeram telur-telurnya sehingga menjadi anak-anak ayam yang comel

ular sanggup berpuasa hanya untuk bertukar kulit sehingga kulitnya menjadi berkilat kembali

dan aku pula sanggup berpuasa hanya untuk mendapat keredhaan Allah sehingga hatiku menjadi sesuci salju

pengorbanan pasti melahirkan sesuatu yang berharga

rugilah jika pengorbanan itu hanyalah sia-sia

seperti debu-debu berterbangan

Rasulullah saw. bersabda: Betapa banyak orang yang berpuasa, tapi mereka tidak mendapatkan apa-apa dari puasanya itu kecuali lapar dan dahaga” (HR Ahmad)

madrasah ramadhan,

lahirkan jiwa yang baru!

Advertisements

ragam manusia

Posted: August 11, 2010 in Psikologi

gerhana,

penjajah british dulu mengatakan jika ingin mengenali 3 suku kaum terbesar di tanah melayu amat mudah.

dengan hanya berpandukan apa yang akan dilakukan apabila berseorangan, dua orang dan beramai-ramai, maka akan terbuktilah itu kaumnya.

india

seorang~ sedang asyik minum samsu

2 orang~ sedang asyik makan sirih sambil meludah-ludah

beramai-ramai~ sedang memajukan ladang getah

cina

seorang~ sedang asyik hisap candu

2 orang~ sedang asyik main mahjong

beramai-ramai~ sedang memajukan perniagaan

melayu

seorang~ sedang asyik nyenyak tidur

2 orang~ sedang asyik berborak-borak dan mengumpat (makan daging saudara sendiri)

beramai-ramai~ kalau di luar rumah melayu banyak kasut, apa yang mereka sedang buat? cuba teka…apa lagi kalau bukan kenduri huhu

british pula

seorang~ sedang asyik membaca buku

2 orang~ sedang berdiskusi dan berstrategi

beramai-ramai~ sedang melancarkan serangan untuk menjajah

jadi orang british dengan lagaknya mengutuk kaum di tanah melayu lebih-lebih lagi orang melayu la.

ini sekadar peringatan bersama.

kita boleh berubah untuk menjadi lebih baik.

kita adalah apa yang kita fikirkan.

sama ada fakta ini benar atau tidak, itu tidak penting.

apa yang penting adalah nak ke tak nak.

jadi, katakan YA pada perubahan.

Allah pun telah berfirman:

Sesungguhnya Allah tidak merobah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka merobah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri.” [13:11]

jom membina generasi harapan.

‘melayu sepakat, islam berdaulat’

sumber: Dr. Zainurrashid

TeamWork

Posted: July 16, 2009 in Psikologi

Sekadar ingin mengongsikan sebuah video menarik mengenai kerja berkumpulan (teamwork)

untuk memudahkan sahabat2, bawah ini disertakan sekali quote2 menarik daripada video ini

“It’s less about ME and more about WE”

“We all know the old saying, ‘there’s no I in Team…’ but there’s also no selfish hypocricy in team either.”

“You know when people say no man is an island, i used to think, ‘of course no man is a piece of land surrounded by a body of water’ then i realize what they mean, i think i get it”

“Somebody once said that none of us is as smart as all of us, no i don’t really know what that means but i know i like it”


– Jackster

i’m not good in giving up!

Posted: June 14, 2008 in Psikologi

assalamualaikum

moga semuanya berada di bawah rahmat rabbul izzati

dah lama rasanya tak menulis disebabkan musim exam yang kritikal ni. sedang ramai manusia meraikan pseudo habis exam, tak sangka pula diserang demam. memang sejak dari bangku sekolah lagi, selepas musim exam je akan demam dah macam dalam psycology lak- ‘learning by condition’ tapi tak terfikir lak pada waktu sekarang ni yang masih berbaki 4 lagi oral untuk diuji.

apapun diri ini tetap redha dengan ketentuan-Nya. mesti ada hikmah disebalik apa yang terjadi. lagipun diri yang lemah ini milik-Nya, jiwa dan raga diserahkan untuk Allah yang maha kuasa. hah cerita pasal sakit ini, ada berapa sebab kenapa Dia bagi sakit:

  • Allah nak menguji keimanan kita sebab kadang-kadang kita mungkin tak boleh menerima kesakitan kita nauzubillah..
  • Allah nak kifarah dosa-dosa kita yang terdahulu
  • Allah nak tingkatkan darjat kita seperti mana nabi Ayub yang diuji dengan sakit
  • Allah nak kita berehat sebab Allah bagi rukhsah kepada orang sakit dan amalan yg tak mampu dibuat akan tetap Allah ganjari seperti mana amalan yang biasa dilakukan ketika sihat
  • Allah nak tunjukkan kasih sayang DIa pada kita tak seperti Firaun si raja mesir yang tak pernah rasa sakit

disebabkan inilah rasa kesyukuran yang amat tinggi kepada Dia yang Esa. lagipun dah lama tak sakit. walaubagaimanapun, moga Allah berikan kemudahan untuk hadapi oral anatomy esok dan 3 oral lagi. amin..

tak dilupakan juga, setinggi-tinggi penghargaan buat ahli beit, nash, ehmad dan terutamanya safwan yang tak jemu-jemu memberi sokongan kepada kawan korang yang lemah ni. merci beaucoup mes amis!

satu hadis untuk kita renungi bersama..

rasulullah bersabda:

‘dua perkara yang selalu dilupakan oleh manusia iaitu waktu lapang dan sihatnya.’

moga kita manfaatkan dua perkara ini sebaik-baiknya.

memetik kata-kata Naruto:

‘i’m not good in giving up!’

so i will give my best for oral anatomy tomorrow.

p/s: ada sesiapa tahu bagaimana nak hilangkan rasa payau kat tekak ni? huh..

from inside

Spirit go on!

Posted: May 26, 2008 in Psikologi

Hey doc!
assalamualaikum
maaf aku x dpt reply msg ko
ko tau x…
dulu msa aku nk exm aku rase down gile
tp ble aku igt balik cikgu aku pna pesn
bile kite da msuk satu bidg tu
go on..face wuteva come
sbb that was ur choice and u r the chosen one to be where u r rite now
so wat r u afraid of?
just prove to evrybody that u can
especially to those who love u
who waiting 4 u
who having hope of u
erm
bile t’igt balik kan rase cam pedas gak r

bntu membntu

tp aku akui memg susah tp itu lah cabaran
sbb hidup ni akn bosan andai tiada badai bertandang
ko pon selalu ckp hidup kite ni memg pnuh ngn dugaan
itu yg mematangkn kite
ko tau tak

Allah tu sgt memahami hati hambanya
sebab tu dia bg aku kwn yg sgt tbh n kuat
yg selalu x pna kalah walau pe jue ujian yg melanda
yg x pna jemu bg aku nasihat
semangat n everything

that was u
Allah tau hamba die x ley hidup sorg2
die wujudkn keluarga
hurm hebatkan Allah…

bile pk2 sume tu aku da semangat nk study

n now da dpt rslt
alhamdulillah aku ikhlas trime nye
walopon aku agk kecewa tp aku yakin itu takdir Die

hey doc!
come on go on..
u r not good in giving up…;)
huhu sempt tiru ayat ko
panjg sgt lak
sowie klu ko tertekan


(ni message sahabat aku mase aku dalam keadaan ‘down’ sangat.. saje nak kongsi dengan ikhwah sume agak bole naikkan semangat kite gak…terpujuk gak hati ni untuk paper phsio sob..sob… tq sgt kepada sahabat aku tu.. moge hidupmu diberkati Allah hendaknya..bersyukur sangat kerana Allah hadiahkan aku sahabat sepertimu..kalau ko baca post anggap ia sebagai penghargaan aku untuk ko k!)

jadi ikhwah sume, ijtahid wa la taksal fa nadamah ‘ukba li man yatakasal!

from inside

TAHAJJUD PENGUBAT KANSER

Posted: May 17, 2008 in Psikologi

dengarkanlah obat hati-opick, tahajud sebagai salah satu dari 5 obat hati yang lain

Solat tahajjud ternyata tidak hanya membuat seseorang yang melakukannya mendapat tempat (maqam) terpuji disisi Allah tapi juga sangat penting bagi dunia perubatan dan kedoktoran. Munurut hasil penelitian Dr. Mohammad Soleh, dosen (dekan) IAIN (Institut Agama Islam NegerI) Surabaya, salah satu solat sunnah itu dapat membebaskan seseorang daripada serangan kanser.

Anda tidak percaya?

“Cubalah anda rajin-rajin solat tahajjud. Jika anda melakukannya secara rutin, benar, khusyuk, dan ikhlas nescaya anda terbebas daripada infeksi dan kanser”, ucap Soleh.

(more…)

Korang ke ni??

Posted: May 2, 2008 in Psikologi

Bila ku bangun, baru ku sedar, kepala aku ni ada lagi, terfikir jugak kalau tiba-tiba satu hari bangun-bangun tuh, yang bangun bukan bukan aku.. paham x? Kalau tak paham, xper la.. fikir-fikirkan jer.. Bercakap tentang kepala nih, teringat satu email lagi yang orang forwardkan kepada aku, sebab malas nak forwardkan lagi, aku “forwardkan” jer dalam post kali ni.. just aku edit-edit sikit la.. hehe.. Tapi, Korang ke ni??

Tanda-tanda anda menghadapi masalah.. MENTAL?

Pertama: Anda sentiasa menghadapi masalah untuk bangun tidur


Kedua: Tengkuk anda sentiasa merasa sakit dan susah untuk memusingkan kepala..

(more…)