tragedi : 3 tahun berlalu

Posted: June 10, 2012 in Life is Real

gerhana,

apabila dengar lagu ni, mesti ingat dia

10 jun 2009, bermulanya titik perubahan dalam hidup kami.

aman, apa kata tahun ni kita wat rehlah lepas exam untuk bacth kita?

oh, menarik idea. aku sokong.

ha aku tau kau mesti nak ye…ok, sebelum kita exam written kita wat meeting ek.

alright~

aman, 10 hb ni lepas written pharma kita pi ain sukhnah,  survey tempat rehlah nak?

naik apa? sapa ikut?

emm, aku dah suruh saif tolong tempah kete, dia drive.

aku ajak otai dan eckm.

k, nice.

selepas habis written pharma,

aman, camne exam?

Alhamdulillah, bolehlah menjawab.

aman, eckm, jom makan dulu sebelum pergi. saif cakap die lambat sikit sebab avanza xdapat so kita naik hyundai matrix je.

jom la  kita makan nasi yaman.

tempat ni tak sesuai nak wat aktiviti sangat.

jom kita teruskan ke depan, mana tau ada tempat yang menarik.

ala perut aku rasa kembung la aman.

tu la tadi makan kambing lagi huhu, sabar dulu, nanti kita singgahlah mana-mana masjid.

ei tengok tu man, orang arab tengah kejar apa tu kat laut.

ya Allah, sekumpulan dolphin la.

subhanallah, tak sangka ada dolphin yang banyak kat perairan ni. ala rugi la tak bawa kamera. berhenti saif, kita pi tengok sat.

ha ni la tempat yang sesuai, luas, ade pantai yang bersih. k la ni. jom saif, pas ni kita pi mandi dulu mana-mana.

jom aku tau tempat yang ok.

ha laparlah pulak. aman, tadi nasi yaman kau tak habiskan. nak sikit.

ni ha, jom lah makan.

saif, banyaknya lori ni.

aah la saif…

saif, ke tepi…agrh!

11hb

pagi itu, otai datang dalam keadaan teresak-esak.

otai, janganlah nangis.

aman, kau sabar ye. kau tahu kan?

tahu apa, otai?

ammar…

nape dengan die tai?

dia dah tak da man.

Allah…

perginya seorang pejuang

rasanya baru semalam aku melihatnya begitu semangat

baru semalam aku makan bersamanya

mandi pantai bersamanya

tapi Allah lebih menyayanginya

dan pasti mati itu tidak mengenal usia

dari katilku, ku lihat akram sedang bertarung nyawa antara hidup dan mati

ku doakan yang terbaik buatmu teman

dan kini 3 tahun sudah berlalu,

ya Allah, rindunya aku padamu teman.

bagai baru semalam aku mendengar kalammu.

jiwa mereka yang hangat cintanya mencari akhirat

laksana anak-anak akhirat… melihat dunia dari jendela akhirat.

Al-fatihah buat sahabatku

ammar~

Dan jangan sekali-kali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (yang gugur Syahid) pada jalan Allah itu mati, (mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki~ ali imran:169

Comments
  1. Ya Allah.. sangat tersentuh dengan penulisan ini.

    Sungguh, ana junior arwah waktu di sek dulu.
    Dan ana berkesempatan bersama keluarga arwah ketika arwah dibawa pulang dri mesir.

    Hari ini, tak sangka dapat baca coretan dri sahabat arwah sendiri.
    Yang bersama-sama dalam kereta tersebut.

    Moga Allah kuatkan kita semua. Amin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s