subtitle ala khutol habib

Posted: August 13, 2010 in tawaran

Bismillah,

Alhamdulillah, setelah beberapa bulan tertangguh, akhirnya siap juga satu subtitle dari siri ala khutol habib (on the beloved path).Alhamdulillah berjaya juga disiapkan walaupun Ramadan telah pun tiba. Subtitle masih lagi kasar, dan banyak kesilapan. Subtitle ini dalam bahasa Inggeris. Setakat ini, baru siri 2 yang berjaya disiapkan. Sahabat boleh memuat turun di sini:

On The Beloved Path- subtitle [english] episode 2

Sempena Ramadan ini, marilah kita kuatkan usaha ke arah kebangkitan Islam. Semoga setiap kali orang mengambil manfaat dari usaha kita, Allah kurniakan ganjaran. May this Ramadan, we pull our best effort to please Allah.

Menarik! Bagaimana boleh saya bantu??

Tahniah~ Pertama sekali anda mesti ada siri ala khutol habib. Anda boleh download di internet atau copy dari rakan terdekat.

Kemudian, anda bolehlah install software subtitle. Saya mengunakan software yang  mudah, ringan dan percuma. Anda boleh download di sini – Aegisub Advance Subtitle Editor.

Selepas selesai install, run software tersebut. Tekan Audio > Open Audio File > episode yang anda suka. Lalu, anda bolehlah mulakan penterjemahan. Bagi memudahkan kerja dan meningkatkan kelajuan pengeluaran, kami hanya copy paste terjemahan ceramah tersebut dari laman web.  Sila klik Amr Khaled Official Website. Kemudian pilih episod yang anda ingin terjemah.

Apabila dah selesai, tekan File > Export. Sila export dalam file *srt. Akhir sekali, link-kan di bahagian komen post ini. Kami akan post-kan link tersebut.

Tapi, pastikan sebelum anda mulakan kerja, inform pada kami episod yang anda ingin usahakan. Agar tidak berlaku overlapping.

Saya nak bantu, tapi tak nak install software (komputer saya slow)

Tahniah~ anda boleh alih bahasa subtitle yang telah siap ke dalam bahasa Melayu. Download file subtitle, right click, open with Notepad. Anda hanya perlu tukarkan setiap perkataan ke dalam bahasa Melayu.

Saya nak bantu! tapi saya tiada komputer😦

Tahniah~ anda boleh belikan kami sebuah peti sejuk.  atau doakan kami istiqamah dalam usaha ini.

*IKLAN – Sepanjang Ramadan ini, ISMA-Mesir mengadakan kelas Tarikh Islami. Setiap hari Isnin dan Selasa. Maklumat lanjut akan menyusul kemudian.*

Comments
  1. Jackster says:

    salam alayk

    “Bagi memudahkan kerja dan meningkatkan kelajuan pengeluaran, kami hanya copy paste terjemahan ceramah tersebut dari laman web.”

    mohon penjelasan maksud ayat ni tq =)

    • Admin says:

      wa alaykum salam,
      hee~ segan ar jack. sebab leceh sangat nak terjemah satu2, aku copy saja dari laman web dia. Kira macam susun balik terjemahan BI dalam yang ada dalam web ke dalam srt…

  2. syidi says:

    em,maaf sy turut komen di sini. mesti antum semua xsuka kan,sbb sy nakal.
    em,maaf sekali lg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s