Sibuk dan Anda

Posted: March 6, 2009 in Kongsi Untuk Amal, Life is Real

Bismillahirrahmanirrahim

Teringat seorang sahabat mengadu kepada ana, katanya, “macam mana ni, jadual ana dah pack sangat, sampaikan kadang2 ana rasa x de langsung masa untuk diri ana sendiri…ana nak study jugak,” keluh beliau.

Sebenarnye sahabat sekalian, ketahuilah bahawa kesibukan itu Allah yg beri, dan pastinye, tiada lah DIA memberikan sesuatu buat hambaNya melainkan ia adalah sebuah rahmat yg kita x pernah perasan, apatah lagi memandangnye sebagai satu rahmat. Sepatutnye bersyukurlah atas kesibukan yg datang kpd kita… So? Sahabat kena sedar, kehadiran sibuk itu mampu menyelamatkan kita, jiwa kita…dari melakukan maksiat yg allah larang.

Do you know?

Sibuk itu sangat subjektif. Dipandang dari sudut yg berbeza, berbagai dimensi. Ada org sibuknya adalah urusan study, ada org sibuknya urusan perniagaan, ada org sibuknya urusan dakwah (inilah yg kami harapkan), ada org sibuknya urusan yg ntah apa-apa…sampaikan bermain game pun ada yg kate sibuk (na3uzubillah).

“Sesungguhnya, hatimu jika tidak disibukkan dengan urusan ketaatan, maka ia akan disibukkan dgn perkara batil yang sia-sia”

Yang penting, nak beritahu di sini, semua orang rasa dirinya amat sibuk…baik dia seorang Exco berjawatan tinggi dalam persatuan, atau seorang ketua kelas, atau seorang organizer program, atau seorang yang masanya hanya untuk dirinya, even tukang download movie juga rasa dirinya sangat sibuk.

Ketahuilah..

Sibuk mana pun anda, anda belum sampai ke tahap sibuknya Nabi Sulaiman memerintah manusia dan haiwan. Kesibukan anda tidakla sesibuk Khulafa’ Ar-rasyidin spt mana yg kita ketahui. Bandingkanlah sibuk anda dgn mereka…

Jangan sampai kesibukan menyebabkan anda lupa tugas sebenar anda sebagai Hamba ALLAH…

Ingatlah Firman Allah:

“لا يكلف الله نفــسا إلا وسعــها…”

سورة البقرة

Maksud: “Tidaklah Allah bebankan seseorang itu melainkan apa yg dia mampu…”

Akhir kalam, bergembiralah dengan kesibukan yg sebenar-benar sibuk, hinggakan tiada ruang untuk kita melakukan walau sesaat maksiat dan perkara sia-sia. Kalau anda rasa diri anda begitu relax dan bersahaja, maka periksa semula diri…

Sekian, sekadar berkongsi rasa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s