Puasa kat Mesir,Puasa kat Malaysia PART II

Posted: September 30, 2008 in Life is Real

Part II

Selamat datang ke bahagian II artikel ini…Selamat membaca..🙂

Doa dan selawat antara Taraweh

Di mesir,Selawat dia tak da la panjang sangat..pendek-pendek semuanya..

Paling lama selawat dia 30 saat..tapi kalau yang sekejap tu,dalam 1 saat imam dah angkat dan angkat takbir..macam tak sempat nak selawat..huhu..

Tak per,tu nama nya simple and steady..

Kat Malaysia pulak,Selawat nya amat panjang lagi mendayu-dayu..macam lagu la pulak antara taraweh tuh..Yang syok nya kalau kat kampung la..Bila ada part yang menjawab selawat tu,wow,macam-macam suara ada,second voice,suara tinggi,suara garau,fuhhh…dah harmoni jadi nya suara-suara tu..haha..tu yang best kat kampung..

Qiam dan Tahajjud

Kat mesir nih,yang qiam nya ramai, adalah lebih tiga saf..imam pulak selalunya baca 1 or 2 juzuk..fuh,memang masyuk abis la Qiam and bertahajjud..

Tapi, yang lagi best,member-member yang pegi Qiam pun ramai pemuda-pemuda dan syabab-syabab muslim..Dengan jubah putih dan hati yang bersih..Alhamdulillah

Kat Malaysia pulak, Qiam ada la jugak..Tu pun certain-certain masjid jer yang ada..Selalu nya golongan “tabligh” jer yang penuh kat masjid,kalau tak,tinggal bilal dan imam jer la..

Tapi,sepuluh malam akhir ramadhan ramai budak-budak dan remaja yang qiam tapi tak tahajjud..hehe..Diorang ni Qiam dan pastu pasang meriam buluh..bunyi meriam memang tak yah cerita la..katanya sajer nak kejut orang bangun sahur..apa2 la..

p/s-jangan letak kabaid banyak sangat..

Akhir-akhir Ramadhan

Kat Mesir,ada satu masjid yang diberi nama Masjid Amru..Kalau di mesir memang salah sebuah masjid yang amat dikenali ramai la..

Jadi,tiap-tiap kali masuk jer akhir-akhir Ramadhan,terutamanya 27,28,29 Ramadhan, berpusu-pusu la segelenap penduduk mesir untuk pergi ke Masjid niuntuk solat teraweh..Lamanya solat teraweh kat situ sampai balik rumah kol 12 tengah malam..Yang best nya bukan Solat Teraweh nya,tapi doa qunut yang dibacakan oleh Syeik Jibril,syeikh kesayangan orang-orang Mesir..

Doa qunut beliau saja dah bawa berpuluh-puluh FRU berjaga-jaga di luar masjid…MasyaAllah..

Kalau kat Malaysia pulak,lebih kurang la dengan Mesir,tapi takda la FRU yang jaga kat luar masjid..dan doa qunut pun tak panjang..

Tapi,yang panjangnya bil-bil barangan,sebab malam akhir-akhir Ramadhan ni ramai yang pergi “bertaraweh” di Masjid Parkson,Masjid Giant dan tak kurang yang pergi ke Masjid Alamanda..

Dengan ber”qunut”kan senarai barang dan ber”imam” cashier-cahier jualan..

Jadi,Ramadhan dah nak pergi,harap kita tak jadi rugi..Amin…..

Comments
  1. Edward says:

    I really like the pictures you have on flicker.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s