Puasa di Mesir,Puasa di Malaysia Part I

Posted: September 27, 2008 in Life is Real

Puasa di Mesir, Puasa di Malaysia PART 1

Malizi wal Misri,dua negara berbeza,dua cara berbeza,dan dua musim berbeza,yang ada sikit-sikit sama adalah berpuasa..Jom kita tinjau-tinjau apa yang lain sangat nih..

Maidah Rahman(kawasan makan free bukak puasa)

Kat mesir,Maidah rahman nya,wow,menjilat jari.. masak nasi dengan ayam masywi(bakar)..Ayam dapat ¼ pulak tuh,kalau untung dapat la makan makaronah dengan daging cincang kibadah(hati) syawarma,apa ntah lagi makanan arab ni..Tapi,selalunya disertakan dengan air tebu..hmm,membuka selera..Tapi yang penting ada kurma segar(rutob ke balah..aku dah lupa)..

Maidah rahman ni beroperasi start waktu berbuka…maghrib la..

Kat Malaysia pulak,”Maidah Rahman”nya pulak ajaib sikit..

Makanan nya mengalah buffet kat hotel..Macam2 ada,ayam panggang,kari,masak merah,sup,dengan tulang-tulang pun jadi sup..huh..kalau ada rezeki,ada macam-macam kuih..kuah bakul,kuih jala,dan kuih2 yang menggunakan nama barang yang lain..

Yang ajaibnya,moreyMaidah ni,kat kampong-kampung yang ada surau,waktu beroperasinya lepas taraweh..erks,apakah itu…hehe..

Taraweh

Kat mesir, Taraweh nyer memang masyuk…sebab arab taraweh 8 rakaat jer..hehe

Kalau yang kejap leh sampai 15 minit,yang lama leh sampai sejam..ikut kehebatan imam la..ada yang baca dua ayat,tapi ada yang sampai dua muka..Kalau aku ambik yang imam baca dua muka satu rakaat malam..🙂

Kat Malaysia pulak,masyuk jugak teraweh nyer..hehe..sebab ada 20 rakaat..Rajin beribadah penduduk negaraku ni..Alhamdulillah

Tapi,ramai nya ambik 8 jer..katanya nak ikut arab..emmm..musykil..korang leh tolong jawab ke?

Kelas/Kuliah Universiti waktu Bulan ramadhan

Kat mesir,kalau masuk jer ramadhan, student la paling syok sekali,sebab kelas dah jadi pendek,Kalau dulu kelas 2 jam,time ramadhan jadi 45 minit satu sesi..seronok!!

Tak tipu..Paling kurang tak la lama sangat bertafakur dalam kelas..Makruh tidur lama-lama time bulan puasa..opss..

Kat Malaysia pulak, Kalau masuk jer Ramadhan, student la paling SHOCK skali..hehe..sebab nya,kelas yang 5 kali seminggu leh jadi 7 kali seminggu…Cikgu kata nak ganti kelas yang ada lepas raya..nak cuti lama sikit katanya..ermm..sian budak-budak ni..

Bazaar Ramadhan

Kat mesir ni, kalau nak harapkan Arab bukak Bazaar ramadhan,tunggu kerbau bersayap dulu la agaknya..Ada jer bazaar,tapi nun jaoh di hujung dunia,di Hayyu Asyir..

Kalau dari Saedah Zainab (kitorg dok sini) kena ambik METRO(ala-ala LRT gitu) dan Micro Bus..hehe..dalam sejam sampai la..

Juadah pun alhamdulillah ada la kuih-kuih Malizi sikit,nasi kerabu,murtabak,paling spesel Apam Balek..panjang barisan kalo nak beli ni..

Kat Malaysia pulak, Bazaar ni dah jadi Trend Ramadhan,bukan saja yang muslim,yang non muslim pun datang beli makanan..Macam pesta makanan la pulak.Sebut jer nak apa,kuih baulu,kuih gelang,jemput-jemput,agar-agar,pudding sampai kek lapis Sarawak pun ada..Macam-macam ada..menggunakan segala nikmat yang ada lah katakan…

Jadi,nantikan part II pulak dalam dua tiga hari ni..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s