Interview Merdeka 2008

Posted: September 1, 2008 in Life is Real

[Situasi 1]

Theodore: apa erti merdeka pada saudara?

Safwan: ye, saye kini bebas, saye suka dengan kebebasan saya kini

Theodore: bebas macamane tu ye saudara?

Safwan: ye, bebas, sy bebas..

Theodore: um, boleh betul2 x saudara, jangan gurau2, nk tulis dalam blog ni

Safwan: owh, ok.. saya sambut merdeka tiap2 tawn 31ogos, time ni la dapat jumpe smua member, lepak2, kadang2 kitorang rempit, sape menang dapat la si Aisyah (bukan name sebenar)

[Situasi 2]

Messi: eh kamu2, kamu tgh nk interview pasal merdeka kan?

Theodore: ye2, kamu nk volunteer ke?

Messi: xdela, sy cume nk cakap yang keje kamu ni sia2, buat la interview tentang bola ke, tentang movie ke, eh sy ade tiket kelab dangdut, VIP Pass.. nak join? member sy td x jadi pegi..

[Situasi 3]

Theodore: haih, penat la nk interview merdeka ni, sorang pn xle pakai

Denmat: assalamualaikum.. sehat ye saudara =)

Theodore: waalaikumussalam.. alhamdulillah sehat (tkejut sbb tetibe kene tegur – muka blur)

Denmat: lelah nampaknye saudara, byk urusan agaknye ye? =)

Theodore: owh, sbnarnye saye nak temuramah org ramai tentang erti kemerdekaan, tp macam2 ragam org yg saye jmpe, satu pn xle pakai

Denmat: (ketawa kecil) oh macam tu.. nak sy tolong ke?

Theodore: boleh juge tu! sy da penat ni, nnti x siap bahan ni boss marah huhu

Denmat: erM.. sebenarnye kan, sy ni x suka merdeka, sy lebih suka dihambakan..

Theodore: erk, kenapa tu ye? (x paham)

Denmat: (tersenyum) yelah, kan kita hidup ni untuk mengabdikan diri kepada Allah.. ape ertinye merdeka jika kite membebaskan diri kita daripada berada di sisi Allah

Theodore: aah btul jugak.. (cube untuk paham)

Denmat: sebenarnya merdeka yang sebenar2 adalah apabila kita berjaya mengawal hawa nafsu, menjalankan setiap perintah Allah, dan meninggalkan segala larangannya..

(berhenti seketika kemudian menyambung)

jika konsep pengabdian diri yang abadi diterapkan ke dalam diri masyarakat, insyaAllah hidup ini akan lebih tenang.. kita merdekakan diri kita daripada segala yang menjauhkan kita daripada Allah, dan mengabdikan diri kita kepada setiap perkara yang dapat meningkatkan darjat kita di sisi Allah.

Theodore: ye, saye stuju.. (da betul2 paham)

Denmat: kite hidup untuk pengakhiran, hidup di dunia ini bukan selama-lamanya, akhirat nnti yang kekal abadi, jadi manfaatkanlah kemerdekaan kite daripada penjajah tanah air kini untuk mencapai kemerdekaan di akhirat nnti.. sudah tentu kita xnk diseksa dan dipenjara di penjara akhirat nnti ye dak?

(Safwan & Messi tetibe muncul, kedua-duanye menangis teresak2)

Safwan: Ya Allah, ampunilah dosa2ku.. aku gagal memahami erti sebenar kemerdekaan selama ini, syukur engkau tunjukkan aku hidayah, tidak engkau palingkan diri-Mu daripadaku ya Allah.. Alhamdulillah

Messi: saye mintak maaf ye saudara Theodore sbb kata2 sy yg agak tidak masuk akal td..

Denmat: (tersenyum dan berlalu pergi)

Theodore: alhamdulillah, ni kalau boss marah gak x taw la ni

Notes:
Merdeka Tanah Melayu adalah pada 31 Ogos 1957
Sabah dan Sarawak menyertai gagasan Tanah Melayu dan dinamakan Malaysia pada 16 September 1963

*interview di atas adalah rekaan semata..

wallahua’lam

Jackster

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s