Kereta kelip-kelip??

Posted: August 21, 2008 in Life is Real

Alhamdulillah,dapat jugak aku hidayah nak tulis balik sesuatu dalam blog ni..Lama dah tak menaip,biasa la,balik kampong…. 🙂

Macam-macam hal la nak buat kan,jumpa member-member lama,jumpa kaum kerabat,tapi paling penting sekali jumpa ahli keluarga la..Terubat rindu kat hati..

So,Post kali ni tak la nak crita banyak..Juat pengalaman waktu aku kat miri jer kot.

Bayangkan,hari first waktu kat kampong halaman aku ni dah ada crita yang nak kata seram ada la sikit..tapi..

Ceritanya bermula camni,alkisahnya,hari first balik Malaysia,benda first yang aku nak buat adalah lepaskan gian tangan dan kaki aku nak pandu kereta la..Biasa la kan,tempat yang aku belajar sebelum ni nak bawak kereta pun “fuh”,memang tak boleh dibayangkan…laju macam harimau hatta buas macam panda waktu drive atas jalanraya..

Jadi,dipendekkan cerita,hamba Allah ni pun bawak la kereta dia..Mula plan nak bawak masa dah sampai airport tu,tapi apakan daya,lessen tak renew lagi..Bila hari dah gelap baru la dapat bawak kereta..Dah dapat bawak kereta ni seronok la hati hamba Allah ni..bawak la kereta pergi sebuah supermarket sorang-sorang, sebab dalam hati mengidam sangat nak minum air cincau..

Bila dah siap beli air cincau ni tadi,masuk la hamba Allah yang sorang ni dalam kereta dia balik and start drive balik rumah ..Yang seramnya,waktu balik tu kena lalu kuburpulak..Seram-seram…

Nak dijadikan crita ni menarik lagi,waktu balik tu pulak,tak banyak kereta lalu jalan tuh..fuh…padahal slalu ramai jer..makin seram jadinya..

Tiba-tiba,tengah aku bawak kereta tu,ada la satu kereta dari arah bertentangan kelip2kan lampu kereta dia (korang bayangkan sendiri la)..Aku dah pelik dah,ada polis kot..detik dalam hati aku..

And then,ada lagi kereta lalu,and buat benda yang sama..dan kereta yang lepas tu buat buat lagi kat aku..naik meremang bulu roma aku..takut-takut ada “benda” atas bumbung kereta ke or….

So,aku try la bawak laju sikit kereta,dan bila aku tengok kat meter kereta tuh, rupa-rupanya….

“Laa,aku lupa bukak lampu kereta rupanya..”haha..

Alhamdulillah,Macam tu la karenah pemandu kat malaysia ,bila orang lain lupa nak lakukan sesuatu yang patut dilakukan,pemandu lain yang tegur..dan bukan tengok jer kesilapan orang lain sampai insane tu masuk liang lahad….hehe

Emm,waktu tu aku terfikir,alangkah elok seorang muslim dengan muslim yang lain kat Malaysia ni macam tu jugak..Tegur apa yang patut…

Tu lah yang patut kita lakukan sebenarnya.Muhasabah diri…Dunia dah berubah,zaman dah maju..kita bila lagi???…… Kalau bukan sekarang, bila?…Wallahu’alam…

ace

Comments
  1. slazar says:

    aiyo…
    lupa bukak lampu, bahye btul, kang accident susah
    mesir x pe x bukak lampu huhu

  2. blur says:

    hmmm..
    sgguh kompius..
    gane leh x on lampu..
    xgelap ke????
    hmmm…

    tp alhmdulillah xjd pape..
    so next tme make sure x jd bnda g2 lg..
    sgguh bhya~

  3. flikflak says:

    org miri ka??sarawak???..x paham..hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s