i’m not good in giving up!

Posted: June 14, 2008 in Psikologi

assalamualaikum

moga semuanya berada di bawah rahmat rabbul izzati

dah lama rasanya tak menulis disebabkan musim exam yang kritikal ni. sedang ramai manusia meraikan pseudo habis exam, tak sangka pula diserang demam. memang sejak dari bangku sekolah lagi, selepas musim exam je akan demam dah macam dalam psycology lak- ‘learning by condition’ tapi tak terfikir lak pada waktu sekarang ni yang masih berbaki 4 lagi oral untuk diuji.

apapun diri ini tetap redha dengan ketentuan-Nya. mesti ada hikmah disebalik apa yang terjadi. lagipun diri yang lemah ini milik-Nya, jiwa dan raga diserahkan untuk Allah yang maha kuasa. hah cerita pasal sakit ini, ada berapa sebab kenapa Dia bagi sakit:

  • Allah nak menguji keimanan kita sebab kadang-kadang kita mungkin tak boleh menerima kesakitan kita nauzubillah..
  • Allah nak kifarah dosa-dosa kita yang terdahulu
  • Allah nak tingkatkan darjat kita seperti mana nabi Ayub yang diuji dengan sakit
  • Allah nak kita berehat sebab Allah bagi rukhsah kepada orang sakit dan amalan yg tak mampu dibuat akan tetap Allah ganjari seperti mana amalan yang biasa dilakukan ketika sihat
  • Allah nak tunjukkan kasih sayang DIa pada kita tak seperti Firaun si raja mesir yang tak pernah rasa sakit

disebabkan inilah rasa kesyukuran yang amat tinggi kepada Dia yang Esa. lagipun dah lama tak sakit. walaubagaimanapun, moga Allah berikan kemudahan untuk hadapi oral anatomy esok dan 3 oral lagi. amin..

tak dilupakan juga, setinggi-tinggi penghargaan buat ahli beit, nash, ehmad dan terutamanya safwan yang tak jemu-jemu memberi sokongan kepada kawan korang yang lemah ni. merci beaucoup mes amis!

satu hadis untuk kita renungi bersama..

rasulullah bersabda:

‘dua perkara yang selalu dilupakan oleh manusia iaitu waktu lapang dan sihatnya.’

moga kita manfaatkan dua perkara ini sebaik-baiknya.

memetik kata-kata Naruto:

‘i’m not good in giving up!’

so i will give my best for oral anatomy tomorrow.

p/s: ada sesiapa tahu bagaimana nak hilangkan rasa payau kat tekak ni? huh..

from inside

Comments
  1. pemenang says:

    wei..wat la ulasan panjang siket adoi…

  2. najib says:

    nanti aku buat ek..haha..panjang mana mu nak?

  3. pemenang says:

    aku cabar ko wat kajian terhadap anime2 jepun dan kenapa mereka berjaya menarik minat warga2 seluruh dunia.yang obvious aku nampak pengaruh mereka kat sepanyol kalau bukak you tube..mesti ada sumthing di sebalik ini? ADA APA DENGAN JEPUN

  4. pemenang says:

    hehe..kalo rajin wat r

  5. abudi says:

    raseye kan wan mesti ko da kaji psl benda ni kan
    so pe kate ko kongsi kajian ko tu..
    menarik ni huhu

  6. carrot susu says:

    safwan = naruto
    afifi = sasuke
    bestfren = sayang

    jadi untuk persamaan ni
    naruto bestfren sasuke = safwan sayang afifi

  7. denmak says:

    kesian safwan haish………….

  8. hanyagerhana says:

    sedihnye safwan
    sian pade diri sendiri
    hish2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s