Apa Yang Naik Takkan Turun-Turun?

Posted: June 5, 2008 in Da'wah Kreatif

Apa yang naik tak leh turun2?

hehe..jawapannya..U.M.U.R

Usia

Usia manusia..kalau dah naik,dari mula lahir naik la kepada setahun,mula berjalan,mula bercakap..sampai lah seseorang itu berjaya dalam hidup..Usia nya akan tetap bertambah..

Hatta walau pun seseorang tu balikke zaman silam macam cerita back to the future,usia nya akan tetap bertambah..mungkin umur boleh ditipu,tapi,usia tetap berjalan keran usia berkadar langsung dengan masa..Kalau seseorang itu membazirkan masa nya,sama lah seperti dia membazirkan usia nya yang panjang yang Allah telah kurniakan kepadanya..Sesungguhnya segala masa usia seseorang itu Allah akan tanyakan apa yang telah dilakukannya..MasyaAllah…walaupun sekecil zarah…..

Minyak

Hehe..ni saja jer nak tambah point..Harga minyak di malaysia macam dah takkan turun dah..Asyik naik jer kerjanya dari beberapa tahun yang lepas..

Maybe sebab subsidi kerajaan meningkat kot..

Atau pun sebab lainnya negara pengeluar minyak utama dunia sudah tak nak dan tak dapat nak mengeluarkan minyak untuk mengeksport..Sehinggakan Indonesia yang dahulunya antara kuasa besar pengluar minyak dunia pun dan surrender dan keluar dari OPEC..

Puncanya?Tak lain tak bukan adalah sebab serangan yang dilakukan oleh Amerika Syarikat ke atas negara2 pengeluar minyak macam Afghanistan,Iraq…kesannya..minyak dah tak dieksport dan harga pasaran meningkat..

Sekadar pengetahuan-Malaysia pengeksport minyak,tapi,kebanyakan minyak yang dieksport adalah yang berkualiti tinggi untuk kegunaan kapal terbang…

Usaha

Ni lagi satu tak leh turun..Lagi2 taim periksa cam ni la..Kalau turun, silap la…Jadi “Down” syndrome..hehe

Usaha study tu sebenarnya kena macam momentum la..kena accelerate..kalau tak accelerate..tak bergerak..(hukum fizik)

sebab kalau dah ilang sekali,nak carik balik semangat nak study or buat kerja tu dah jadi satu masalah yang baru.Sebab semangat tu bukan nya ada butang Switch on..Kalau ada kan senang..

So,yang tak der semangat..doa2 la banyak2..Sebab Pemberi semangat tu hanya lah satu..Allah yang maha Kuasa..Kalau kita tak mintak,Allah akan bagi,Tapi kalau kita mintak,lagi la Allah bagi..kerana Allah maha pemurah..

Rest In Peace

Benda ni la benda yang naik dan takkan turun2..sebab semua akan mati,jadi jumlah yang mati akan sentiasa naik..an sesungguhnya,takkan turun..

Rasulullah pesan…Salah satu cara untuk meningkat kan iman adalah mengingati kematian…

kerana dengan mengingati kematian,seseorang tu akan sedar bahawa hidup di dunia ni bukan untuk selamanya..

wassalam..Kita hidup untuk bersyukur…😀

Ace…

Comments
  1. ang-ang says:

    botak da tue! huhu

  2. Jalan lurus says:

    best2..
    tazkirah yg bagus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s